Hva er en miljøfyrtårnbedrift?

Publisert: 12. februar 2024

Norsol har vært sertifisert som et Miljøfyrtårn siden 2002. Vi er stolte av forpliktelsene vi tar for å sørge for bærekraftig og miljøvennlig drift – enten det gjelder produktene vi lager, eller hvordan vi behandler på fabrikken.

Miljøfyrtårn-ordningen gjør det konkret og lønnsomt for alle, uansett bransje, å være miljøvennlige.

Vi er glad for at vi kan vise våre kunder og samarbeidspartnere at vi tar samfunnsansvar på en tydelig måte. I dag vektlegger vi bærekraft i alt vi gjør, og gjennom jevnlige besøk og grundige analyser blir vi holdt på tå hevd for å fortsette å forbedre oss – hver dag.

Men hva er en Miljøfyrtårn-bedrift, og hvordan blir man sertifisert som det? Les mer om prosessen her.

Hva er Miljøfyrtårn?

Miljøfyrtårn er det mest brukte sertifikatet i Norge for bedrifter som vil vise samfunnsansvar og dokumentere sin miljøinnsats. Den nasjonale miljøsertifiseringsordningen blir driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn, og er godkjent av EU. Miljøfyrtårn passer for alle virksomheter – fra små og mellomstore familiebedrifter som Norsol, til store konsern og offentlige kommuner.

For å bli sertifisert som en Miljøfyrtårnvirksomhet, må man drive systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen.

Hvorfor ble Miljøfyrtårn startet?

Miljøfyrtårn startet som smått tilbake i 1996 i Kristiansand. Kristiansand kommune og Statens forurensningstilsyn (SFT), gikk sammen om prosjektet Bærekraftige lokalsamfunn, og startet opp tiltak i samarbeid med private bedrifter i kommunen. Miljøfyrtårn ble en felles satsning fra lokalt næringsliv og miljøvernsbransjen, og kommunen dro nytte av kompetanse innen begge fagområder fra sine egne kontorer. Det slo an, og i 2003 ble den landsdekkende stiftelsen dannet. Stiftelsen ble opprettet i 2003 av sentrale organisasjoner i næringsliv og offentlig forvaltning, blant annet NHO, Hovedorganisasjonen Virke, LO, og flere fylkeskommuner og kommuner fra overalt i landet. Siden da har ordningen blitt støttet gjennom statsbudsjettet.

Hva skal til for å bli en Miljøfyrtårn-bedrift?

For å bli sertifisert som en Miljøfyrtårnvirksomhet, må man drive systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Man må opprette rutiner og systemer som viser at man hele tiden yter sitt ytterste for miljø. Miljøfyrtårn har tilpassede kriterier for over 80 forskjellige bransjer, fra barnehager til bilverksted. Sertifikatet fornyes årlig og inspektørenes miljøanalyse ser på energiforbruk, materialbruk, avfallshåndtering og gjenvinning, utslipp, forurensning og transport. Som Miljøfyrtårnbedrift skal man også gjennomføre tiltak for å sikre et godt fysisk arbeidsmiljø.

Hva betyr det i praksis?

Hos Norsol passer vi for eksempel på at vi bruker miljøvennlige kjemikalier og materialer når vi produserer ting. Vi bruker miljøvennlig lakk på profilene våre som står imot vær, vind og korrosjon, og produserer bærekraftige duker med færre enkeltkomponenter. Vi er bevisste på hvordan energi som strøm blir brukt i daglig drift, og strever etter å bli mest mulig effektive.

Hvorfor vil man være Miljøfyrtårn-bedrift?

Det har mange fordeler. For det første gir det oss hele tiden et dytt til å utfordre oss selv på å være mer miljøvennlige. Vi har alle et ansvar for å sikre et sunt og trygt miljø, og en bærekraftig framtid. Miljøfyrtårn-sertifikasjonen setter strenge miljøkrav, som matcher etterspørselen i markedet. Med sertifikasjonen viser vi til forbrukere og samarbeidsaktører at vi er bevisste på miljø. Miljøfyrtårn-bedrifter vinner også økonomisk ved å sikre effektiv avfallshåndtering, lavere energiforbruk, smarte transportløsninger, og inspirasjon til innovative grønne løsninger.

bannerelement 2

Allerede i 2002 ble Norsol sertifisert som Miljøfyrtårn, som første selskap på Nordmøre, og et av de første i Norge. Miljøfyrtårn har vist seg å ha positiv effekt på både sykefravær og ansattes miljøbevissthet. Som familiebedrift er vi i Norsol veldig opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø for alle våre ansatte.

Vil du vite mer?

Les på Miljøfyrtårns egne nettsider, eller kontakt oss. Vi elsker å prate om grepene vi tar for å være miljøvennlige, og ble nylig kåret til årets beste bedrift i Møre og Romsdal.

Vår enkle prosess

Bestill gratis befaring fra Norsol og få se vareprøver fra solskjermingen vår.
1

GRATIS BEFARING

Først bestiller du gratis befaring. Alle våre produkter lages på mål, spesielt tilpasset dine behov.

Bestill en gratis befaring for å lære mer om hvordan solskjermingen vår sys på mål til ditt hjem.
2

PRODUKSJON

Solskjermingen blir produsert på fabrikken vår på Tingvoll, slik har det vært siden starten i 1983.

Solskjermingen vår monteres av lokale Norsol-representanter.
3

MONTERING

Når produktene er ferdig produsert, blir alt fagmessig montert etter avtale. Det tar vanligvis kun noen timer.

Bestill gratis befaring

Fyll ut skjema så vil en av våde proffe montører kontakte deg for å avtale en tid for gratis befaring.

Gratis befaring

Bestill vår nye brosjyre

Skriv inn e-postadressen din i feltet under, og få vår nye brosjyre tilsendt per epost. Brosjyren er full av gode råd og tips om solskjerming og gardiner!