Hva betyr 25 mm og 50 mm når vi snakker om persienner?

Publisert: 12. februar 2024

Hvis du titter etter solskjerming på nett, er det store sjanser for at dette er begrep du møter ofte på. Men hva betyr det egentlig? Og hvordan finner du ut hva du skal ha i ditt hjem? Les videre for å lære mer om solskjermingsuttrykk vi i Norsol tenker på som helt dagligdagse, men som kanskje er gresk for deg.

Hva betyr 25 mm og 50 mm når vi snakker om solskjerming?

  • Når vi snakker om 25 og 50 mm, er dette begreper som faller inn under innvendige persienner, forteller Krister Nekstad, markedssjef i Norsol. Vi finner disse i aluminiumslameller, men også i trelameller.

25 mm og 50 mm refererer til dybden på lamellene i persiennene. 25 milimeter tilsvarer 2 og en halv centimeter, det vil si at lamellen er to og en halv centimeter dyp. En persienne i 50 mm størrelse vil ha lameller som er 5 centimeter dype.

  • Hvis du ser for deg en persienne, med horisontale eller liggende lameller tredd i stiger oppå hverandre, er det da hver enkelt lamells dybde vi måler, forteller Krister. Vi tilpasser selvfølgelig persiennene eksakt på millimeter i både bredde og høyde, men dybden er satt.

Hvordan vet jeg hva slags lamelldybde som passer best for meg?

  • Det som avgjør er høyden på vinduet du skal henge persiennen i, forteller Krister, eller hvor mange lameller du får plass til basert på høyden av vinduet av ditt. En av våre representanter kan komme på gratis befaring og måle vinduet ditt.

Hvis vinduet ditt er 100 cm høyt, og du bestemmer deg for 25 mm lameller, kan du dele de tallene på to. Da ender du opp med rundt 40 lameller, med ca. 2,5 mm mellom hver lamell. Hvis du går for 50 mm lameller på det samme vinduet, vil du bare ha 20 lameller. Da vil det være 5 cm mellom hver lamell. Det blir et mindre forstyrrende utsyn.

Når man lukker lamellene, vil man at det skal bli så tett og lysstett som mulig. Samtidig vil du kunne vinkle lamellene for å slippe inn mer lys i løpet av døgnet.

Det er en smaksak – noen liker svart, andre liker hvitt. Maksimalistisk, minimalistisk.

25 mm persienne er den enkleste varianten, for de små og mellomstore vindusflater. Hvis persiennen blir for bred, vil den oppleves som tung å manøvrere, og upraktisk. Man kan si som en tommelfingerregel at vinduer større enn 2 meters bredde, 1,5 meters høyde, der blir 50 mm mer robust, for der er konstruksjonen av lameller dypere og mer solid, og konstruksjonen ellers i toppliste og bunnkasse er også bygd for å tåle store vindusflater. Men man kan jo også henge 50 mm persienne fra et vindu som er 1 x 1 meter, men man må tenke på hva som passer best. 25 mm er generelt best til små vinduer, mens 50 mm går opp til 4 (eller maks) bredde og høyde.

Også skal det matche i et rom – det største vinduet i en stue avgjør kanskje hvilken variant du velger. Hvis du har ett vindu på 3 meter og to mindre vinduer på 1 meter, lander du kanskje på 50 mm persienne fordi 50 persienne passer best i det store. Men hvis du har tre vinduer på to meter vil du kanskje ha 25 mm for en

Det andre som avgjør er om man vil ha utsyn. Hvis du vil bevare utsyn, er 50 mm alltid det beste valget, uavhengig av vindusstørrelse.

Produsert 25 mm siden starten i 1985, og det er en særdeles driftsikker modell, og anbefales spesielt til vinduer under 2 meter. Men samtidig gir den et mer forstyrrende utsyn.

Har dybden på vinduet mitt noe å si?

Absolutt – små, grunne vinduer med liten karm kan dra nytte av 25 mm persienner. Toppkassen, der persiennen plasseres når den er rullet opp, vil være større hos en 50 mm persienne. Hvis du har en dypere vinduskarm kan det bli penere med 50 mm persienner, som kan tilføre romfølelsen et element av dybde. Samtidig kan man med små vinduer oppleve 25 mm som forstyrrende, da det blir flere lameller i høyden.

Hvis du har en nisje som er 6 cm dyp, men også vindushåndtak og ventiler etc, da må man se hvor god plass man faktisk har igjen. Har du faktisk 5 cm igjen å gå på i nisjen, er 50 mm et veldig godt valg. Hvis du vil beholde karmen fri til for eksempel blomsterpotter, er 25 mm det beste valget.

Hvis du skal henge direkte på vinduet som en sveveplissé (f eks vippevindu) må du gå for 25 mm. 50 mm vil alltid se rart ut der.

Finnes det også andre størrelser på lameller?

Vi finner flere størrelser blant utvendige persienner. Blant utvendige persienner er 50 mm faktisk de aller minste. Dette er fordi utvendige persienner er bygd for å tåle mer, og være mer robuste i bruk. Det er en større konstruksjon som gjør at vi kan gå større i både høyde og bredde, og sikre stabilitet.

Blant utvendige persienner har vi en enda større variant som heter 80 mm, som dermed har 8 cm dybe lameller. Da er det lite vinkling som skal til for å stoppe solen, samtidig som man bevarer et fantastisk utsyn over uteområdet. Hvis man setter disse opp mot hverandre, vil en 50 mm utvendig persienne faktisk resultere i et mer forstyrrende utsyn, og potensielt være mer tydelig på fasaden. Det kommer dermed helt an på hva slags hus du har, og dine unike solskjermingsbehov.

Fins det andre produkter som prater om lamellstørrelser?

Ja – du vil også finne de samme uttrykkene når du leser om lamellgardiner. Lamellgardiner fungerer tilnærmet likt som persienner, forskjellen er at der persienner er plassert horisontalt i vinduet, vil lamellgardiner være vertikale.

Hos lamellgardiner opererer vi med størrelsene 89, det vil si 8,9 cm, og 127, det vil si 12,7 cm. Lamellgardiner krever gjerne mer vindusplass, mer gir også et fantastisk utsyn.

Hva er fordelene med lamellgardin?

Lamellgardin stopper effektivt lysinnslipp, samtidig som det beskytter fra innsyn fra naboer.

Lamellgardin er veldig ideell hvis du ønsker solskjerming som ser stilig og pen ut fra innsiden, samtidig som du skjermer for innsyn fra utsiden. I tillegg har du mulighet til å dra gardinen bare litt til side, og dermed beholde store deler av vinduet fritt og åpent. Med tradisjonell persienne drar man opp og ned horisontalt, og deler av vinduet vil alltid være dekket. Med lamellgardiner har du et solskjermingsprodukt som forsvinner fra syne når det ikke er i bruk.

Lamellgardiner fungerer også godt for terrasse- og skyvedører. Når man beveger seg inn og ut i sommerhalvåret kan det være plagsomt å dra persiennen opp og ned. Lamellgardinen plasserer du enkelt til siden, så kan du løpe inn og ut som du vil.

Jeg har store vinduer, bør jeg gå for persienne eller lamellgardin?

Lamellgardin er robust, og håndterer store størrelser. Vi i Norsol leverer spesialtilpassede lameller for vinduer i opp til 7 meters bredde og 4,8 meters høyde. Utvendige persienner kan også være en god løsning for store vindusflater, eller en kombinasjon.

 man vil at det skal se perfekt ut fra en side, samtidig som man skjermer fra motsatt. Men også hvis man skal for eksempel dra gardinen litt til side, kan man holde store deler av vinduet fritt og åpent. Med persienner drar man ned og opp, så da vil deler av vinduet være dekket hele tiden. Lameller forsvinner mer fra syne.

Det andre med lameller er at den er robust og håndterer store størrelser. Opp til 7 meters bredde og 4,80 meter i høyde, god for skyvedører. Persienner som går ovenfor og ned på terrassedør og skyvedør, når man skal inn og ut i sommerhalvåret vil man ikke ha den ned, mens en lamellgardin kan man bare dra til siden.

Fins det noen andre grunner til å velge utvendige persienner framfor lameller?

Ja, du bør alltid ta utgangspunkt i byggets eksisterende fasade når du velger solskjerming. Moderne, stilige funkishus kan kle lamellgardiner og Zip Screen godt, og disse type produktene kan tilføre bygget et designelement som passer med den eksisterende strukturen.

Hvis du derimot bor i en klassisk sveitservilla, er kanskje terrassemarkise eller persienner et mer egnet valg, hvis du ønsker et solskjermingsprodukt som står i stil med arkitekturen. En Zip Screen vil likevel være en spennende kontrast til bygget, og med flust av farger og duker å velge mellom, er du sikker på å finne noe som passer på en prikk.

Utvendig persienne er likevel det beste valget for kontor, næringsbygg og offentlige bygg som for eksempel skoler. Fordelen med persienner er at det er enkelt å vinkle lamellene etter solens bevegelser. En screen har en perforfert duk som hindrer sollys, som har mye nytte i andre sammenhenger, men fort kan bli et problem når man skal undervise og trenger tilgang på naturlig lys. På arbeidsplasser og hjemmekontor der man sitter med både PC, datamonitor og TV kan også utvendig persienne passe best, og hindrer effektivt gjenskinn i skjermene. I tillegg stopper utvendig persienne varmen i å komme inn i rommet, så du er sikker på å kunne konsentrere deg et sted med godt inneklima.

Ta gjerne en titt på vårt utvalg av innvendige og utvendige persienner. Er du fortsatt usikker på hva som passer best hos deg? Vi i Norsol tilbyr gratis befaring, og har representanter over hele landet. Ring oss eller send oss en e-post, så bistår vi gjerne.

Vår enkle prosess

Bestill gratis befaring fra Norsol og få se vareprøver fra solskjermingen vår.
1

GRATIS BEFARING

Først bestiller du gratis befaring. Alle våre produkter lages på mål, spesielt tilpasset dine behov.

Bestill en gratis befaring for å lære mer om hvordan solskjermingen vår sys på mål til ditt hjem.
2

PRODUKSJON

Solskjermingen blir produsert på fabrikken vår på Tingvoll, slik har det vært siden starten i 1983.

Solskjermingen vår monteres av lokale Norsol-representanter.
3

MONTERING

Når produktene er ferdig produsert, blir alt fagmessig montert etter avtale. Det tar vanligvis kun noen timer.

Bestill gratis befaring

Fyll ut skjema så vil en av våde proffe montører kontakte deg for å avtale en tid for gratis befaring.

Gratis befaring

Bestill vår nye brosjyre

Skriv inn e-postadressen din i feltet under, og få vår nye brosjyre tilsendt per epost. Brosjyren er full av gode råd og tips om solskjerming og gardiner!