Hvordan lykkes du med lystett og mørkleggende solskjerming?

Hva er den beste måten å mørklegge et rom på? Og hvordan kan du lykkes med det uten å gå på akkord med design og estetikk? Les guiden vår.

Publisert: 12. februar 2024
skreddersydde gardiner og solskjerming
Hanne Nekstad

Quality Manager

mørkleggende solskjerming
Plisségardin: Mørkleggende duoplisse.

Hva er den beste måten å mørklegge et rom, for eksempel et soverom eller TV-stue? Og hvordan kan du lykkes med det uten å gå på akkord med design og estetikk? Les videre for å lære om de forskjellige typene solskjermingsproduktene som har mørkleggende og lystette egenskaper, og hvilke blendingsgrader du kan velge mellom.

Lystett og mørkleggende solskjerming er ikke bare for soverommet – det kan også være et utmerket valg i TV-stua for en komplett hjemmekinoopplevelse. Ikke minst på barnerommet er det nyttig med lystett solskjerming når leggetiden kommer før sola går ned.

På soverommet er det kanskje ekstra viktig for deg å få en fullstendig mørklegging, for å unngå sjenerende lys og plagsom gatebelysning om natten. På TV-stua er derimot de estetiske egenskapene til solskjermingsproduktet like viktig.

I tillegg til å være mørkleggende, har solskjermingsprodukter av høy kvalitet flere egenskaper. De bidrar til å isolere rommet, og holde det lunt når det er som kaldest utenfor. På sommeren kan lystett solskjerming sørge for at du beholder en sval og behagelig innetemperatur selv når sola står som høyest.

Men først, la oss gå gjennom noen begreper du møter på når du leser om mørkleggende og lystett solskjerming:

Lystett

Hvis du velger et helt lystett stoff, vil ikke forbipasserende kunne se inn. I de fleste tilfeller kan du heller ikke selv ane verken silhuetter eller skygger gjennom stoffet. Hvis privatliv veier tyngre for deg enn utsikt, er det det tette stoffet du bør velge. Dette er også et utmerket valg for rom med TV eller dataskjerm, for å hindre plagsomt gjenskinn. I Skandinavia velger man ofte tett stoff for å unngå blendingen fra skarpt lys.

mørkleggende solskjerming
Lift-gardin og plissé: Fin kombinasjon for et fullstendig lystett rom.

Mørkeleggende

Et mørkleggende stoff er et utmerket valg i soverom eller barnerom, der man ønsker å hindre skarpt sollys eller lys fra gatelampene utenfor. Med et mørkleggende stoff unngår du å bli vekket av solstrålene, som trenger inn gjennom solskjermingsproduktet og gjør rommet lyst når du ønsker å ha det mørkt.

Halvgjennomsiktig:

Med et halvtransparent stoff får du akkurat nok lys inn i rommet. Du er også rimelig beskyttet mot innsyn, og i de fleste tilfeller ser du bare silhuetter gjennom stoffet. Et halvtransparent stoff kan brukes i alle rom, uansett vær. Husk imidlertid at rom med TV eller dataskjerm vanligvis trenger et lystett eller mørkleggende stoff for å unngå gjennskin.

lystett solskjerming
Gardiner: Bruk doble gardiner for å leke deg med lysinnslipp.

Transparent:

Et transparent stoff til solskjermingen kan være et godt valg når du vil ha mye lys i rommet, og beholde utsikten. Det gjennomsiktige stoffet beskytter ikke helt mot sol og innsyn, og passer derfor til vinduer der hovedoppgaven ikke er å stenge nysgjerrige forbipasserende ute. Et transparent stoff brukes normalt ikke i vinduer som vender mot sør, hvor solen er som sterkest når den kommer inn i rommet.

Farger:

De fleste av våre solskjermingsprodukter er tilgjengelige i både lyse og mørke toner, ensfargede og mønstrede, fargerike eller med jordtoner – en farge for enhver smak. Vi har også vår populære Havbris, laget av 100% resirkulert plast fra havet.

Teknisk:

Hvis du har behov for spesielt effektiv solskjerming, er det blant de tekniske stoffene du bør se på. Her finner du tekstiler som er spesielt designet for å reflektere solstrålene og varmen, og som dermed vil forhindre at rommet blir overopphetet. De tekniske stoffene har forskjellig dekningsgrad avhengig av kvalitet, og egner seg spesielt godt i kontormiljøer eller andre steder der utsikt, godt inneklima og effektiv solskjerming er like viktig.

Nå som vi har fått den grunnleggende språkbruken i boks, kan vi begynne å se på ulike produktalternativer for lystett og mørkleggende solskjerming:

Rullegardin

Ved bruk av mørkleggende rullegardin, er det lurt å la gardinen fortsette noen centimeter nedover veggen for å minimere lysinnslippet. Hvis gardinen er underrullet, gjør det også at duken ligger så nærme veggen som mulig. Vi tilbyr gratis befaring, og hjelper deg gjerne med å montere rullegardinen så du er sikker på at den blir så lystett som mulig.

Se et utvalg av rullegardinene våre her eller kontakt vår nærmeste Norsol-representant for tips og inspirasjon.

skreddersydde plissegardiner
Mange farger: Plisségardinene kommer i mange farger.

Plisségardiner

Plisségardin gir et godt blendingsresultat, og er også en veldig pen og stilig solskjermingsløsning for alle rom. For en ekte kvalitetsfølelse, anbefaler vi å velge vår Duette-modell, med dobbeltsidig stoff.

Alle våre plisségardiner er tilgjengelig med mørkleggende egenskaper, og lages alltid på mål. Dette lar deg skreddersy plisségardin i akkurat de fargene og mønstrene du ønsker deg, så de passer perfekt til soverommet, TV-stuen eller barnerommet ditt.

Se et utvalg av plisségardinene våre her eller kontakt vår nærmeste Norsol-representant for tips og inspirasjon.

  • Duette hindrer alt lys, men bidrar også til å blokkere både varme og kulde i å slippe inn hjemmet. Lurt!
  • Plisségardin har en lett og myk konstruksjon, som gjør den mindre enn en persienne eller rullegardin.
  • Duette-duken har også lydabsorberende effekter, og er dermed svært godt egnet for rom med dårlig akustikk. Det er også et godt valg i rom der lydopplevelser er ekstra viktig, som i TV-stuen.
  • Med en såkalt sveveplissé som plasseres der du vil i vinduet, kan du få lys ovenfra når du vil slippe inn lys, og fortsatt bevare privatliv i nedre halvdel av vinduet.
persienner er fint til å regulere lys
Effektive til mørklegging: Persienner er et klassisk solskjermingsprodukt av en god grunn.

Persienner

Persienner er et av de vanligste valgene for effektiv mørklegging.

For best mørklegging:

  • Ikke monter persiennen på innsiden av vinduskarmen, men heller så den strekker seg litt utenfor vinduet og nær veggen. Da unngår du hull som slipper inn lys gjennom på sidene.
  • Forsikre deg om at persiennen er noen ekstra tommer bredere enn vinduet på hver side, og reduser lysinngang fra siden.
  • For best mørkleggingseffekt, velg en persienne med kasett. Da er gardinkanten helt nær veggen, og du unngår hull som kan slippe lyset gjennom. Da blir det 100% mørkt i rommet, og dette fungerer også selv når du monterer persienne i en nisje eller i et takvindu.

Se et utvalg av persiennene våre her eller kontakt vår nærmeste Norsol-representant for tips og inspirasjon.

skreddersydde lamellgardiner

Lamellgardiner

Hvis du har store vindusflater, men likevel ønsker å mørklegge et rom, kan lamellgardiner være et godt valg. Lamellgardiner kan tilpasses størrelser.

Med vertikale lameller som kan vinkles, kan du variere lysinnslippet gjennom dagen, og også fjerne hele gardinen når du ikke ønsker solskjerming i det hele tatt. Norsol tilbyr skreddersydde lamellgardiner til alle vinduer.

Se et utvalg av lamellgardinene våre her eller kontakt vår nærmeste Norsol-representant for tips og inspirasjon.

Vår enkle prosess

Bestill gratis befaring fra Norsol og få se vareprøver fra solskjermingen vår.
1

GRATIS BEFARING

Først bestiller du gratis befaring. Alle våre produkter lages på mål, spesielt tilpasset dine behov.

Bestill en gratis befaring for å lære mer om hvordan solskjermingen vår sys på mål til ditt hjem.
2

PRODUKSJON

Solskjermingen blir produsert på fabrikken vår på Tingvoll, slik har det vært siden starten i 1983.

Solskjermingen vår monteres av lokale Norsol-representanter.
3

MONTERING

Når produktene er ferdig produsert, blir alt fagmessig montert etter avtale. Det tar vanligvis kun noen timer.

Bestill gratis befaring

Fyll ut skjema så vil en av våde proffe montører kontakte deg for å avtale en tid for gratis befaring.

Gratis befaring

Bestill vår nye brosjyre

Skriv inn e-postadressen din i feltet under, og få vår nye brosjyre tilsendt per epost. Brosjyren er full av gode råd og tips om solskjerming og gardiner!