Guide til Solskjerming

Solskjermingsverdenen kan virke komplisert, men med denne artikkelen gjør vi solskjerming enkelt.

Publisert: 10. juni 2024
skreddersydde gardiner og solskjerming
Hanne Nekstad

Quality Manager

Hva er solskjerming?

Tradisjonelt sett er solskjerming produkter som skjermer for solen.

En markise er nok det første folk tenker på, og med god grunn – det var det første solskjermingsproduktet på markedet.

Men nå har det kommet et hav av nye solskjermingsprodukter, både utvendig og innvendig – og med forskjellige bruksområder.

Solskjerming til vinduet brukes i alle rom; mørklegg barnerommet med lystett solskjerming, skap hotellfølelsen i stua med gardiner, hold varmen ute med zipscreens på alle vinduer, hindre innsyn med opp-ned-plisségardiner og skap en lun atmosfære på bad og kjøkken med liftgardiner.

Ulike rom og behov krever ulike solskjermingsløsninger. Finn det perfekte produktet for dine rom og dine unike behov med vår romguide her.

Hanne Nekstad

Fortsett lesingen for å lære mer om solskjermingsprodukter utvendig og innvendig og hva du bør tenke på når du skal investere i solskjerming.

utvendig solskjerming
Utvendig solskjermnig: En utvendig persienne fra Norsol.

Utvendig solskjerming

Utvendig solskjerming er solskjermingsprodukter som er utenfor husets fire vegger. Vindusmarkisen var ett av de første utvendige solskjermingsproduktene, etterfulgt av utvendige persienner. De siste årene har zipscreens tatt av og har på kort tid blitt en av våre bestselgere.

Tross stor variasjon i design har alle disse tre produktene to ting til felles: de skjermer vinduene dine for sollys, og de setter et arkitektonisk preg på boligen din. Her gjennomgår vi utvendige solskjermingsprodukter.

solskjerming som vindusmarkise
Vindusmarkise: Et eldre bilde av en vindusmarkise fra Norsol.

Vindusmarkiser

Markiser til vinduet løfter fasadens uttrykk, gir effektiv solskjerming og skaper et trivelig utemiljø. Vindusmarkisen briljerer når det gjelder design, med et ekslusivt design-uttrykk.

Våre markiser kan tilpasses små og store vindusflater, enten det er stuevinduet, balkongen eller uteserveringen som skal skjermes.

Velg enkle, matte farger for en moderne look eller farger og mønstre for et klassisk preg.

Les mer om vindusmarkiser

zipscreens som skreddersydd solskjerming
Screen og zipscreen: En moderne zipscreen montert hos en av kundene våre.

Screens og Zipscreen

En screen eller zipscreen kan beskrives som en vertikal markise som festes langs vinduet i skinner (zips).

Norsol tilbyr vanlig screen og zipscreen på mål. Utseendemessig ser produktene like ut, men hemmeligheten er skjult i sideskinnene; en påsveiset glidelås eller “zip” låser duken i hver sideskinne og beskytter mot norske vindforhold.

Vanlige screens er ypperlige for små vindusflater, men vi anbefaler en zipscreen dersom du har store eller værutsatte vinduer.

Det utvendige solskjermingsproduktet har blitt en bestselger de siste årene, og med god grunn. Ikke bare hindrer screens og zipscreens innsyn mens de sikrer utsyn, de er også laget for norske værforhold og har isolerende egenskaper.

Tips: Les artikkelen min om Hvordan du kan hindre innsyn fra nysgjerrige naboer og samtidig bevare utsikten.

Ingen har lyst til å titte rett inn på naboen når de spiser middag, eller vise hele borettslaget hva man ser på TV. Slik hindrer du innsyn, samtidig som du bevarer utsyn. Les guiden vår.

Hanne Nekstad, Quality Manager

Les mer om screen og zipscreen

persienner er fint til å regulere lys
Utvendig persienne: Et design-element i seg selv.

Utvendige persienner

Utvendige persienner skaper et bærekraftig hjem som står gjennom sesongene. Tykke vannrette lameller festes på utsiden av vinduet, og kan vinkles opp eller ned for effektiv skjerming mot solen. Om sommeren stenger persiennene ute solvarmen, og om vinteren bidrar de til å holde det lunt og varmt inne.

Les mer om utvendige persienner

møbler smart og bruk solskjerming for å hindre solskadede møbler og gulv
Innvendig solskjerming: Effektiv styling; gardiner skaper en illusjon av et større rom, og plissé hindrer innsyn.

Innvendig solskjerming til vinduet

Innvendig solskjerming er solskjermingsprodukter som er innenfor husets fire vegger, og blir ofte kalt solskjerming til vinduet. Her har du et hav av produkter å velge mellom, som gardiner og liftgardiner, lamellgardiner, plisségardiner, persienner og rullegardiner.

liftgardin
Rullegardin: Våre rullegardiner fåes i skinner

Rullegardiner

Rullegardin er et klassisk og brukervennlig produkt som er på full fart inn i motebildet igjen, og den stramme, minimalistiske trenden i Skandinavia har gjort rullegardinen mer aktuell enn på lenge.

Nå har enkle, matte og mørke farger som sort og grått blitt vår bestselgere, og spesielt de lystette dukene på soverommet.

Les mer om rullegardiner

plisségardin på kjøkkenet er et supert solskjermingsalternativ
Plisségardin: Et smart innvendig solskjermingsprodukt.

Plisségardiner

Myke og delikate plisségardiner gir rommet et lite ansiktsløft. De er også ypperlig som innsynsskjerming når du ønsker å se ut, men samtidig få inn litt lys. Samtidig skaper plisségardiner et energieffektivt hjem. Du kan selv velge tetthet og farge på plissé-stoffet, alt etter behov.

Velg for eksempel en lystett plissé på soverommet, men en semi-transparent til kjøkkenet for å slippe inn litt dagslys.

På grunn av plisségardinens mange bruksområder og design har produktet blitt en av våre bestselgere.

Les mer om plisségardiner

Bør du velge rullegardin eller plisségardin?

Plisségardiner og rullegardiner er begge ypperlige solskjermingsprodukter som dekker de fleste behov.

Plisségardinen har imidlertid bedre isoleringsegenskaper, siden den skaper et luftlag mellom stoffet og vinduet som holder varmen inne. Plisségardinen er også mer fleksibel, siden den kan justeres både ovenfra og nedenfra for å kontrollere lys og innsyn. Men rullegardinen gir større fleksibilitet hva gjelder farger og mønstre.

Les hele artikkelen her.

Krister Nekstad, Markedssjef
solskjerming inne persienner
Persienner: Lar deg leke med lyset på en enkel måte.

Persienner

Persienner er et tidløst alternativ som aldri går av moten. Det klassiske designet, basert på tiår med fagkompetanse på solskjerming, kler de fleste hjem. Du varierer dagslyset i rommet selv ved å justere skjermingen. Du kan selv velge farge på lamellene i persiennene så det innvendige solskjermingsproduktet står i stil til hjemmet ditt.

Bør du velge innvendige eller utvendige persienner?

Det første du bør tenke på når du skal velge mellom utvendige og innvendige persienner, er hvilke funksjoner som er viktigst for deg. Er du mest opptatt av å skape et godt inneklima, og hindre unødig varme på sommerstid? Eller er det viktigst for deg å hindre innsyn og blikk fra nysgjerrige naboer? Les hele artikkelen her.

Krister Nekstad, Markedssjef

Les mer om persienner

skreddersydde lamellgardiner
Lamellgardiner: Lekker og ekslusiv solskjerming – skap hotellfølelsen hjemme.

Lamellgardiner

Lamellgardiner er rett og slett ett av våres kuleste solskjermingsprodukter med en look det er vanskelig å slå.

Derfor er lamellgardiner er et av de mest populære valgene for solskjerming på markedet i dag, med sin eksklusive og moderne utforming.

Med en enkel bevegelse kan du vinkle de stilrene, loddrette lamellene etter ønsket lysmengde og grad av innsyn.

Les mer om lamellgardiner

liftgardin
Liftgardin: Vår nye bestselger

Liftgardiner

Få en deilig lunhet og atmosfære i hjemmet eller på hytta med skreddersydde liftgardiner fra Norsol.

Her møtes det estetiske og det funksjonelle – på kvelds- og nattestid kan de senkes for å blokkere ut alt sollys, mens når de er trukket opp om dagen gir de en ekslusiv look.

Les mer om liftgardiner

Hva er den beste måten å mørklegge et rom, for eksempel et soverom eller TV-stue? Og hvordan kan du lykkes med det uten å gå på akkord med design og estetikk? Les videre for å lære om de forskjellige typene solskjermingsproduktene som har mørkleggende og lystette egenskaper, og hvilke blendingsgrader du kan velge mellom. Les om mørklegging med solskjerming her.

Krister Nekstad, markedssjef
gardiner solskjerming
Gardiner: Skal følelsen av et større rom med gardiner.

Gardiner

Klassiske gardiner – ofte kaldt gardinlengder eller gardinhøyder – gir et nydelig uttrykk i hjemmet ditt og er et flott interiørelement for å skape det lille ekstra.

Fester du gardinen fra taket og ikke toppen av vinduet skaper de også en illusjon av et større rom.

Tekstilen er med på å skape en lunhet og med ulik struktur og tetthet vil du kunne finne det stoffet som passer best til ditt hjem. Vi tilbyr to ulike gardintyper: dekor/sidegardiner og fortrekksgardiner.

Les mer om gardiner

levegg er et ypperlig solskjermingsprodukt til uteområdet
Solskjerming til uteområdet: Levegg og markise er populære produkter som lar deg bruke uteområdet hele året.

Solskjerming til uteområdet

Solskjerming til uteområdet lar deg nyte utendørstilværelsen i all slags vær, med produkter som terrassemarkiser, levegger og pergola.

Terrassemarkiser

Terrassemarkiser lar deg nyte uteområdet uansett vær: om sommeren skaper de en lun oase, mens om høsten og våren skjermer de for vind og yr.

Terrassemarkisen setter også prikken over ién på fasaden din.

Kontinuerlig produktutvikling gjør at Norsols markiser i dag kombinerer godt design og utseende med kvalitet og sikkerhet tvers gjennom.

Les mer om terrassemarkiser

Uttrekkbar levegg er et supert solskjermingsprodukt til uteområdet
Levegg: Leveres uttrekkbar.

Levegger

En levegg er et must for alle med et vindutsatt uteområde.

Vår uttrekkbare levegg er en fleksibel og moderne løsning for deg som vil benytte uterommet uavhengig av sesong eller værforhold – når leveggen ikke er i bruk, kan den enkelt trekkes helt inn til neste gang.

Velg en markiseduk for maksimal vindbeskyttelse, eller en gjennomsiktig duk for å beholde utsyn.

Les mer om levegger

Pergola

En pergola er en enkel og stilig måte å oppgradere uteplassen på, som skapt for sene sommerkvelder og utendørs middager i gode venners selskap.

Med en pergola skaper du et eget, eksklusivt uterom, med skygge for solen og le for vinden.

En pergola er fleksibel og kan bygges på de fleste underlag.

Norsol samarbeider med de beste aktørene i bransjen, og har gjennomgående fokus på kvalitet og bærekraftighet i våre produkter.

Les mer om Pergola

Skreddersøm: Alle våre produkter sys på mål til deg.

Bør du velge solskjerming på skreddersøm eller på standardmål?

Mange lurer på om de bør velge måltilpasset solskjerming eller solskjerming på standardmål fra forhandlere som Jysk eller Ikea. Svaret avhenger av behovene dine, smaken din og budsjettet ditt.

Måltilpasset solskjerming

Måltilpasset eller skreddersydd solskjerming betyr at solskjermingsproduktene du velger blir laget på mål etter dine vinduer, etter du har lagt bestillingen. Produktet blir også laget med tekstilene og stoffene du har valgt, i favorittfargene dine. Alle våre solskjermingsprodukter lages på fabrikken vår på Tinvgoll.

Det betyr at du får drømmeproduket ditt, akkurat som du ønsker det.

Men leveringstiden er 2-4 uker på de fleste produkter, hvilket er noe lengre enn ved kjøp av standard solskjerming.

Les mer om skreddersydd solskjerming fra Norsol

Standard

Solskjerming på standardmål får du tak i på kjeder som Jysk og Ikea, og betyr at solskjermingen du kjøper kommer i satte mål farger. Butikkene har lagerbeholdning av varer, ofte produsert i Asia eller Østeuropa.

Fordelen er pris ved handelen; solskjerming på standardmål er billigere enn skreddersydd solskjerming. Men det betyr ikke at prisen over tid er billigere, dersom du må bytte den rimelige solskjermingen din oftere.

I tillegg får du varene tidligere.

Men fordelene går ofte på bekostning av design, passform og levetid.

Alle har nok opplevd en liknende frustrasjon med en gammel, generisk persienne…

Hvilket bør du velge?

Dersom du bare skal skjerme for litt lys på hytta, eller dersom budsjettet er sprengs, kan solskjerming på standardmål være en god løsning. Men skal du ha en langsiktig løsning du ikke blir lei av etter en sesong anbefaler vi å investere i skreddersydd solskjerming, som varer i tiår.

Hvordan får jeg solskjerming?

Norsol og de fleste andre solskjermingsaktører i Norge tilbyr gratis befaring med en selger, som er første steget i solskjermingsprosessen.

Før befaring

Tenk først over hva som er din utfordring i forhold til sollys, varmeinnslipp, isolering og innsyn. Da blir det enklere for våre rådgivere å anbefale løsninger som faktisk dekker ditt behov.

Bestill først gratis befaring på vår hjemmeside, eller ring oss på telefon 411 10 100. Norsol er landsdekkende, og har rådgivere og montører over hele Norge.

gratis befaring for solskjerming
Befaring: Silje fra Norsol viser Lasse Vermli gardinprøver i Oslo.

Under befaring

En av våre rådgivere kommer hjem til deg på befaring. De gir anbefalinger og råd etter dine behov, og har med seg prøvebøker med tekstil- og dukprøver. Avslutningsvis får du en uforpliktende pris på stedet. Du velger helt selv om du vil takke ja eller nei, eller om du ønsker litt betenkningstid.

Produksjon

Vår rådgiver sender din bestilling til vår fabrikk på Tingvoll. Der blir din bestilling tatt i mot og satt i produksjon. Normal produksjonstid på vår fabrikk er mellom 2-5 uker.

Siden starten i 1983 har Norsol tatt i mot bestillinger fra våre rådgivere rundt omkring i Norges land, produsert, levert og montert. Som en ansvarlig leverandør ønsker vi at du skal ha den beste opplevelsen. Derfor jobber vi kontinuerlig med presisjon ikke bare i vår skreddersøm, men gjennom hele prosessen slik at du skal ha en god opplevelse helt til ferdig montert produkt.

vedlikehold av markise og solskjerming
Montering: Lasse Vermli får terrassemarkise montert fra Norsol i Oslo.

Montering

Når din bestilling er ferdig produsert, sendes produktene fra vår fabrikk til aktuelle avdelingskontor. En av våre montører tar så kontakt med deg og avtaler så tidspunkt for montering.

Vår montør kommer så hjem til deg og monterer alt fagmessig etter avtale. Montering tar vanligvis kun noen timer.

Lurer du på noe mer? Kontakt oss!

Vår enkle prosess

Bestill gratis befaring fra Norsol og få se vareprøver fra solskjermingen vår.
1

GRATIS BEFARING

Først bestiller du gratis befaring. Alle våre produkter lages på mål, spesielt tilpasset dine behov.

Bestill en gratis befaring for å lære mer om hvordan solskjermingen vår sys på mål til ditt hjem.
2

PRODUKSJON

Solskjermingen blir produsert på fabrikken vår på Tingvoll, slik har det vært siden starten i 1983.

Solskjermingen vår monteres av lokale Norsol-representanter.
3

MONTERING

Når produktene er ferdig produsert, blir alt fagmessig montert etter avtale. Det tar vanligvis kun noen timer.

Bestill gratis befaring

Fyll ut skjema så vil en av våde proffe montører kontakte deg for å avtale en tid for gratis befaring.

Gratis befaring

Bestill vår nye brosjyre

Skriv inn e-postadressen din i feltet under, og få vår nye brosjyre tilsendt per epost. Brosjyren er full av gode råd og tips om solskjerming og gardiner!